web space | free hosting | Business Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting

Crkva Sv. Petra i Pavla

Crkva Sv. Petra i Pavla nalazi se u centralnom dijelu Risna. To je velika trobrodna građevina, jedina pravoslavna crkva u Boki koja ima takav plan osnove. O izgradnji crkve iscrpno govori natpis iznad ulaznih vrata. On donosi podatke da su hram podigli žitelji Risna 1601. godine, da su ga obnovili 1722, te da je bio konačno završen 1796. godine.

Konašni izgled crkve dao je italijanski arhitekta Antonio Kosta, koji je bio protomajstor Bogorodičinog hrama na Prčanju. Stradao je u risanskoj crkvi 1796. godine, prilikom obrušavanja svoda pri samom završetku njene gradnje.

Crkva je zidana tesanim kvaderima postavljenim u pravilne horizontalne redove. Zidne površine su raščlanjene polukružnim prozorima s baroknom profilacijom, od korčulanskog kamena. Spoljni izgled građevine ne odaje njen trobrodni unutrašnji plan. Prostrana apsida zauzima širinu centralnog broda, koji je znatno širi od bočnih. Šest stubova i analogni pilastri dijele unutrašnjost na četiri traveja. Gornju konstrukciju crkve podupire razvijen sistem lukova,poluobličastih i krstastih svodova. Kupola sa oktogonalnim tamburom oslanja se na kockasto postolje.

Uz zapadnu fasadu prigrađen je zvonik, kroz čiji se otvoreni trijem s arkadama prilazi portalu. Glavni ukrasni akcenat na zvoniku je velika kamena rozeta koja u rubnoj dekoraciji ima renesansne ukrasne elemente. Zvonik se završava otvorenom lozom i kupolom s oktogonalnim postoljem. Zvona su izlivena u Trstu 1786. godine.

Ikonostas je nabavljen 1891. godine u Kozlovu, u Rusiji, dok su drveni pozlaćeni okviri izrađeni u Veneciji. U crkvi se čuva nekoliko vrijednih ikona bokokotorske ikonopisne škole Dimitrijevića-Rafailovića, koje su kotorski majstori naknadno okovali u srebro.

U crkvenoj porti nalazi se mala crkva Sv. Arhanđela, sa otvorenim trijemom, podignuta 1767. godine.

DOM KULTURE RISAN

 

Poziv na otvoreno javno nadmetanje za investiranje izgradnje i ustupanje izgrađenog prostora Doma kulture

 

 

 

Specijalna bolnica za ortopediju,neurologiju i neurohirurgiju "Vaso Ćuković"

.....OPŠIRNIJE


 

ZAVIČAJNA ZBIRKA RISNA U OŠ

"Veljko Drobnjaković" u Risnu ....OPŠIRNIJE

 

Crkva Sv. Petra i Pavla nalazi se u centralnom dijelu Risna..........OPŠIRNIJE

 

Palata  Ivelić je sagrađena u 18.vijeku...OPŠIRNIJE

 

INFORMACIJE I REZERVACIJE

INFORMATIONS AND RESERVATIONS

 

HOTEL *TEUTA*

++ 381(0)82371008

 

TURISTIČKA AGENCIJA *AMFORA* ++381(0)82371671

DESIGN BY UGLJEŠA SAMARDŽIĆ